Personliga instruktioner till Zlatan

Jag som gillar böcker och fotboll kunde naturligtvis inte hålla mig borta från Zlatans nya bok som är på allas läppar nu. Men då undrar säkert vän-av-ordning vad den boken har i den här bloggen att göra. Lugn jag har hittat ett exempel på hur man snabbt kan skapa relationer och respekt med personligt anpassad kommunikation.

Ingen har väl undgått att Zlatan har gett ut sina memoarer. I den beskriver han bland annat sin relation till sina tränare allt  från FBK Balkan i Malmö till Barcelona och AC Milan. Han beskriver t.ex. Fabio Capello totala militäriska disciplin men det intressantaste är hans förhållande till José Mourinho. EM sommaren 2008 övertog Mourinho Inter och Zlatans första kontakt men honom var ett SMS efter Sveriges förlustmatch mot Spanien. Förutom en rad om att han gjort en bra match innehåll SMSet en knivskarp analys av matchen och Zlatans insatts. Och det var inte det sista SMSet från tränaren. När Mourinho några veckor senare träffade laget inledda han sin genomgång på italienska, ett språk det sägs att han lärde sig på ca 3 veckor. Zlatan beskriver i boken att Mourinho ofta inför matcher skickade ut spelinstruktioner via SMS och e-post till samtliga spelare i laget. Innehållet byggde på djupa analyser av motståndarna, men var sedan anpassade till respektive spelare. Mourinho byggde på det sättet upp personliga relationer med spelarna. 

Att med kunskap om mottagaren anpassa budskapet för att skapa eller fördjupa realtioner är ju grundpelare i den personliga kommunikationen. Något the Special One också förstått.

Att Zlatan ett år senare gick till Barcelona och då fick Pep Guardiola som tränare är en helt annan historia. Om ni vill veta vad jag tycker om boken, läs mer på min Ljudboksblogg.

Publicerat på 2011/11/11, i Innehåll, Inspiration. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Mourinho fortsätter med personlig kommunikation, nu på den inte så vanliga kanalen ”fusklapp”. Under Reals senaste match mot Mallorca hamnade de i underläge och för att vända matchen delade Mourinho ut små lappar till vissa av spelarna med instruktioner. Hur gick det i matchen, Real vände och vann med 2-1. Läs mer på: http://www.expressen.se/1.2679729

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: